Προσπάθεια αντιπερισπασμού από τη ΝΔ για τη Novartis (LIVE)

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας των διατελεσάντων υπουργών Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή Παύλου Πολάκη με βάση τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικώς με την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Δείτε απευθείας:

Στη συνεδρίαση, αναμένεται να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, εκ των οποίων ορισμένοι έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους. Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η συνεδρίαση ξεκίνησε με τις ομιλίες των οκτώ εισηγητών των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, ενώ τοποθετήθηκε και ο ανεξάρτητους βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Δεδομένου ότι δεν θα ανοίξει κατάλογος ομιλητών βουλευτών, στη συνέχεια, δόθηκε ο λόγος στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και ενδιαμέσως μπορούν, όποτε οι ίδιοι το επιθυμούν, να πάρουν τον λόγο οι τρεις αναφερόμενοι στην πρόταση της ΝΔ.

Εκ μέρους της κυβέρνησης θα τοποθετηθούν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αμέσως μετά, θα ανοίξει ο κύκλος των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών κι εφόσον ο πρωθυπουργός θελήσει να μιλήσει, η συζήτηση θα κλείσει με την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία. Θα τοποθετηθούν στην αίθουσα της Ολομέλειας, τρεις κάλπες μια για κάθε αναφερόμενο στην πρόταση, στις οποίες θα υπάρχουν αριθμοί και όχι ονόματα, όπως έγινε και στην προηγούμενη ψηφοφορία επί της πρότασης της πλειοψηφίας για την υπόθεση Novartis.

Για τη συγκρότηση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, πρέπει να συγκεντρωθούν 151 θετικές ψήφοι. Η συνεδρίαση της Ολομέλειας, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 10.30 το βράδυ

Η πρόταση της ΝΔ

“Όπως προκύπτει από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5/2/18 από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή τον οποίο η εισαγγελέας φωτογραφίζει μεν, αλλά παραδόξως δεν κατονομάζει στη γνωστή δικογραφία.

Επιπλέον, στη Βουλή διαβιβάστηκε και το -με αριθμό πρωτοκόλλου 980/30.03.2017- έγγραφο που συσχετίσθηκε με τη διερευνώμενη δικογραφία και αφορά σε συγκεκριμένη καταγγελία αναφορικά με την τιμολόγηση φαρμάκων που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2016 με υπουργό Υγείας τον κ. Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή τον κ. Παύλο Πολάκη. Στο έγγραφο αυτό καταγγέλλεται ότι κατά την τιμολόγηση του συγκεκριμένου δελτίου υπήρξε ζημία του δημοσίου κατά 40 εκατ. ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκατ. ευρώ, ενώ περιγράφεται και περαιτέρω ζημία του Δημόσιου κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων των εν λόγω υπουργών που καταστρατηγούσαν συστηματικά τους νόμους περί τιμολόγησης φαρμάκων.

Η Νέα Δημοκρατία είπε από την αρχή αυτής της υπόθεσης «όλα στο φως» και καλεί την κυβέρνηση να συμβάλει στον έλεγχο των πεπραγμένων και των υπουργών της δικής της διακυβέρνησης. Πόσο μάλλον όταν και εκείνη ισχυρίζεται ότι επιθυμεί να μάθουν όλη την αλήθεια οι πολίτες”.

«Σε σύγχυση η ΝΔ»

Όπως ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου στις 27/2:

«Η Νέα Δημοκρατία είναι πλέον πασιφανές ότι βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και πανικό. Με την πρότασή της για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τους κ. Ξανθό, Πολάκη και Κουρουμπλή μετέτρεψε την υπερασπιστική γραμμή των αντιπερισπασμών σε κωμωδία.

Θα καλωσορίσουμε τους εισηγητές της και τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή και περιμένουμε να δούμε τι άλλο θα σκαρφιστούν στην απέλπιδα προσπάθεια να διαφύγουν των ευθυνών τους για το σκάνδαλο Novartis και να πείσουν τους πολίτες πως «όλοι είμαστε ίδιοι». Ματαιοπονούν.»

Σπ. Λάππας: Η ΝΔ επιχειρεί αντιπερισπασμό για να βγει από τα σκάνδαλα που έρχονται στην επιφάνεια

«Κίνηση αντιπερισπασμού για να βγει η ΝΔ από τη σωρεία των σκανδάλων που βγαίνουν κάθε μέρα στην επιφάνεια» χαρακτήρισε την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας. Επί της ουσίας του περιεχομένου της πρότασης, ο κ. Λάππας ανέφερε ότι αυτή δεν έχει κανένα νομικό ούτε κοινοβουλευτικό έρεισμα, δεδομένου ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, αφού μεσολάβησαν δύο Σύνοδοι (Ιανουάριος έως Σεπτέμβριο 2015, που ήταν υπουργός ο Π. Κουρουμπλής). Επίσης, επικαλέστηκε τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα με τον οποίο, εφόσον ο εισαγγελέας δεν πει ότι συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι να παραμείνει ο φάκελος ανοιχτός, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.

Ακόμη, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η πρόταση της ΝΔ βασίζεται σε μια ανώνυμη καταγγελία, κατά την οποία αυτός που καταγγέλλει αναφέρεται σε «μεγάλο σκάνδαλο που ταλανίζει τη χώρα» και διερωτήθηκε: «Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γεωργιάδης, που υπέγραψαν την πρόταση, συμφωνούν ότι είναι μεγάλο σκάνδαλο; Πρέπει να το διερευνήσουμε, ή όχι; Η υποκρισία δεν έχει όρια, δεν έχει μέγεθος».

Τέλος, σημείωσε ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι πολιτικό δημιούργημα του παλαιού πολιτικού συστήματος και ότι οι διατάξεις του αποσκοπούν στο να μην αποκαλυφθούν ποτέ αδικήματα και σοβαρά εγκλήματα. «Οι διατάξεις αυτές είναι κατάπτυστες και έχουν τον χαρακτήρα του προνομιακού καθεστώτος απονομής δικαίου» είπε ο κ. Λάππας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί